tiistai 1. heinäkuuta 2014

Pari aio vaippaa ja muutakin

Ihanaa olla lomalla, kun on aikaa ja energiaa ommella. Poikakin innoissaan silppuaa mun silppua. Eli hänellä on vapaat käden pieniin tilkkuihin, joista ei saa enää mitään. Mittakaavana on mun käsi, ja kiltisti (ainakin vielä) kyselee, mitä saa ottaa. Toissapäivän illan ja eilisen aikana syntyi muutama tuotos taas. Eilen käytiin pitkällä kauppareissullakin, joten on ihan kelpo kasa taas.

Lainaamoihin tarvitaan yhden koon aio -vaippoja. Ne on tosi hankalia tehdä. Jos tekee säätönepit, ei voi tehdä kovin tuhtia vaippaa. Se nepitys ei oiekin pelitä, jos nepitettävässä osuudessa on monta kangaskerrosta. Pitäis omistaa yks yhden koon aio, niin vois vakoilla, miten ne on rakennettu. Toki yks vaihtoehto olis Itti Bitti -tyyppinen imuhelvetti. Mutta kaiketi se ei Suomessa ole muodostunut kovin tykätyksi systeemiksi, kun sitä ei juurikaan ole myyty (ei siis käytettynä tarjolla).



Ylärivissä vasemmalla nyt kokeilu siis yhden koon aio -vaipasta. Tämä on toteutettu pääasiassa läpillä. Kaava on tämä. Tein lyhyimmillä siivekkeillä (kangasta säästääkseni) ja lisäsin siivekkeiden pituutta reilun mittaisilla tarroilla, jotka ompelin päätyihin kiinni. Kokona minusta vastaa ehkä eniten Petite-kokoa, on siis näin tehtynä aika kapea vyötäröltä, mutta l-kokoisen korkuinen. Ongelmaksi meinasi väkisinkin muodostua reisikumpparit. Ne ei vaan tahdo jaksaa kunnolla palautua, kun kangaskerooksia on useampi. Pintakangas ykstyisen lahjoittajan pul-kangas. Sisäpintana coolmax ruskeana. Tukikankaana jenkeistä shoppailtu flanelli (huomattavasti eurooppalaista tuhdimpaa..). Kiinteä imuläppä sisältää 3 kerrosta bambu-hamppufleeceä (Vekaravintti) ja neppi-imu kerroksen joustofroteeta (Katin Mussukat) ja 2 kerrosta bambu-hamppufleeceä päällystettynä coolmaxilla. Kiinteään imuläppään lisäsin lyhennysnepit, jotta imun saa mukavasti aseteltua lyhyemmäksi. Neppi-imua en usko tarvittavan pienessä koossa, sillä silloin kiinteä imuläppä on osittain kasinkerroin ja ohut lisäimu melekin kannattaa lisätä taskuun. Tarvittaessa neppi-imun voi kuitenkin taittaa vaikka kakisnkerroin.

Keskellä ylhäällä on Mummut S-kokoinen sisätäyttövaippa. Pintana Katin Mussukoiden lahjoittama joustofrotee. Sisäpintana kuivaliinaneulos. Ompelin mukaan kiinteää imua, sisäpintaan kerroksen velouria ja ulkopintaan 2 kerrosta bambu-hamppufleeceä. Vaipassa on siis itsessään 4 imukerrosta, joka voi riittää pikkuiselle, vähäpisuiselle tyypille tai lyhyelle vaihtovälille. Taskuun on kuitenkin helppo sujauttaa vaikka yökäyttöön sopivat imut.

Oikealla ylärivissä komeilee Elsa-maijan täydelisen vaipan kaavalla tehty aio -vaippa. Kumpparit voisivat olla kireämmätkin, mutta ihmeisiin nää nauhat ei vaan pysty. Toisaalta kokoluokaksi kun luvataan 8-18kg, oletusarvoisesti reisissä on muhkeutta. Tarrojen sijaan tässäkin nepit, jotenkin minusta sivutarrta raapii helposti ihoa. Voi toki johtua oman pojan hoikkuudestakin.. Sisäpintana turkoosi coolmax. Tukikankaana luomupuuvillacollege ja imualueella kaksinkertainen bambu-hamppufleece. Imuläpässä on kerros joustofroteeta ja 3 kerrosta bambu-hamppua. Lähtökohtaisesti normaalipissaisella, kohtuullisella vaihtovälillä tämän pitäisi riittää. Vaipassa on kuitenkin täyttöaukko, joten lisäimujen laittaminen on tähänkin yksilöön helppoa.

Alarivissä vasemmalla on kestoside, poikkeuksellisesti coolmax sisäpinnalla. Jotenkin en itse lämpiä keinokuiduille kestositeen sisäpintana, mutta kaiketi niitä joku käyttää.. Ei kai niitä muuten olisi tarjolla. Ulkopintakin on itselleni poikkeuksellinen, pul on näkösällä ja koko siteen alueella. Imuna 2 kerrosta luomupuuvillacollegea ja kerros joustofroteeta.

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä esittelyssä vaihteeksi Kiedon housuvaipan kaavalla tehty harkkahousu/housuvaippa. Sisäpintana lentäjänpoika -joustis Katin Muusukoilta. Ulkopinnan pääkallo -pul ykistyisen lahjoittajan kokoelmista. Itsellänikin oli tätä, kun pojalle tein vaippoja. Ne oli hoitopaikassa suosittuja. Hoitotäti antoi muiden valita vaipan, ja suosituin valinta oli pääkallovaippa :) Kinteänä imuna 2 kerrosta bambu-hamppua. Harkkahousuina menee sellaisenaan, vaippakäyttöön lisäimuja täyttöaukosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti