sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Lainaamovaippoja ... Taas

Sain yhdeltä lainaamonpitäjältä pitkän listan puutevaipoista. Hänellä oli vielä paljon poistoja, joten lista on senkin vuoksi melkoisen pitkä. On kyllä kivempi tehdä, kun tietää tasantarkkaan, mitä tarvitaan, eikä tarvitse arpoa, että mitähän tänään tekis. Toki ompelemista helpottaa ihana kesäloma :)


Vasemmalla ylhäällä lintuset -kuosinen aio. Tein sen Kestovaippayhdityksen kaavalla, johon lisäsin vuotosuojat Kiedon ohjeiden mukaisesti. Sisäpintana coolmax. Tukikankaana flanelli, kiinteänä imuna kaksinkertainen bambu-hamppufleece. Läppäimussa mukana 3xbambu-hamppufleece ja päällä luomulaatuinen joustofrotee. Tässä on vielä neppi-imulle paikka, jonka tein samalla. Tämä neppi-imu nepitetään vaipan sisäpintaan, joten ihoa vasten on coolmax. Lisäksi imumateriaalina on pyyhefroteeta ja 3xbambu-hamppufleeceä. Imumateriaalit on saatu lahjoituksena Vekaravintistä, muut materiaalit yksityisiltä lahjoittajilta.

Toisena ylhäällä on Kiedon yhdenkoon kaavalla tehty sisävaippa. Sisäpintana on bambuneulos. Kyseessä on siis sisätäyttövaippa, johon imut laietaan erikseen. Mielestäni yhdenkon vaippa on hankala tehdä kovin tuhtina, nepitys jää paksuksi. Sopivilla imuilla tämä kuitenkin säätyy oikeasti mukavasti eri kokoihin. Ulkopintana on Kestovaippayhdityksen oma luomulaatuinen joustofortee, Kestokuplis.

Kolmas ylärivin vaippa on Tighty Whitey Hipsters -kaavalla, kokona M. Sisäpintana coolmax, jota tukee napakka bambufleece. Imualueelle on lisäksi laitettu kerros flanellia ja bambufleeceä. Näisät flanelli on lähimpänä coolmaxia, jotta pisut imeytyvät nopeasti ja levittyvät laajemmalle. Vaipassa on täyttöaukko, jotta imumäärää voi tarpeen mukaan lisätä. Kaava on hiukan erikoisen mallinen, ja tuhlaa helposti kangasta. Sisä- ja ulkopinnat tehdään eri kaavalla, jolloin sisäpinta on hiukan ulkopintaa kapeampi, ja sisäpinta asettuu siististi tikkaamatta sisäpuolelle. Tässäkin ulkopinta Kestokuplista.

Kolmantena 2 lentäjänpoika kuosista Elsa-Maijan täydellisen vaipan kaavalla tehtyä sisävaippaa. Näissä itsessään on 6-7 imukerrosta ja täyttöaukko. Vaippa on todella reilua mitoitusta, ja mahtuisi hyvin myös 6-vuotiaalle pojalleni. Joskin hän on kovin hoikka poika. Näihin mahtuu imua runsaasti lisää, joten ne toimivat hyvin myös yövaippoina lisäimujen kanssa. Lentäjänpoika on saatu lahjoituksena Katin Mussukoilta. 

Keskellä on 3 kpl Kiedon housuvaipan kaavalla tehtyä vaippaa. 1 toimii myös harkkahousuina, sillä sisäpinta on joustofroteeta. Kahdessa muussa sisäpinta on kuivaa, toisessa kuivaliinaneulosta ja toisessa coolmaxia. Laitoin kahteen pari kerrosta kiinteää imua, coolmax version jätin puhtaaksi täyttövaipaksi. Siinä myös korkeus on matalin, sillä en älynnyt lisätä kuminauhakujan vertaa pulin pituutta. Foe on ärsyttävää ommella, ja kuminauhakujallisenakin malli toimii, kun vaan muistaa sen leikkausvaiheessa lisätä. Joustofroteetan kavensin noin 1,5-2 cm, sillä se joustaa, ja sain paremmin tikattua reisiaukkojen froteet piiloon, ettei kosteus johdu.

Alarivin vasemmalla on 2 kestosidettä, molemmissa pohjana Kestovaippayhdistyksen kaava, joka löytyy ainakin jostakkin Kestovaippa -lehdestä, muutaman vuoden takaa.Teen siteen niin, että tikkaan (kolmiaskelsiksakilla) imut ja pul suikaleen sisäpintaan. Pul on yleensä hiukan imuja leveämpi, taittuu hiukan reunojen yli. Vihreä-ruskeassa on sisäpintana trikoo ja koko alueella jemmattuna myös fleece, joka toimii piennenä kosteussulkuna. Lentäjänpojassa pohja on fleeceä, joka toimii kosteussulkuna pulin ohella. Imuna molemmissa puuvillaa ja bambu-hamppufleeceä.

Imut vasemmalta oikealle: Vaalea: kuivaliinaneulos+2x bambufleece, Vihreä apila: bambuneulos, 2x bambufleece, 1x velour, Vaalenakeltainen: velour+2xbambu-hamppufleece ja Kestokuplis: luomujousotfrotee+3x bambu-hamppufleece. Teen imuja yleensä ylijäämäsuikaleista.

Näiden lisäksi olen tehnyt samalla aikavälillä varmaan 4-5 paria liivinsuojia kainelaisista tilkkusista sekä nipun pesulappuja. Näitä silpuntuhoamisompeluksia teen aina kun silppua tulee, ettei silppulaatikko enempää täyttyisi, ja kaikki kankaat tulisivat tarkkaan käytetyiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti