maanantai 22. heinäkuuta 2013

Viikonlopun kestovaippailua

Meillähän ei perheessä enää käytetä vaippoja, mutta silti tehdas niitä tuottaa. Lainaamoissa on tällä hetkellä suurin pula aio -vaipoista. Niitä ei oikein saada yrittäjiltä lahjoituksina työmäämärn ja mteriaalikustannusten vuoksi. Niimpä rohkaistuin elämäni ensimmäisten aio -vaippojen ompeluun. Kaavana käytin Kestovaippayhdistyksen kaavaa.

Ensimmäisenä silppusin Myllymuksujen marinoituneen peikkopulin. Sisäpinnaksi toiseen L- kokoiseen meni myös hyvin marinoitunut musta coolmax. Mikä lie mielenhäiriö on ollut ostaa mustaa (!) coolmaxia lapsen vaippoihin. No ei ainakaan tahrat näy. Kiinteäksi imuksi ompelin 2 kerrosta ohutta flanellia, tiimaksi vielä 3. kerroksen samaan nippuun. Läppään laitoin 2 kerrosta hamppukangasta, kerroksen pyyhefroteeta ja kerroksen Kestovaippakaupan bambuimusta. Läppä syntyi pääasiassa kierrätysmateriaalista.

Musta coolmax ei enää riittänyt toiseen vaippaan, joten kohtaloani uhmaten laitoin sisäpinnaksi kuivaliinaneulosta. Kun se oli tikattu flanelliin, sepä olikin miellyttävää ommeltavaa. Tai sitten olen kehittynyt valtavasti edellisestä kuivaliinaneulos -kokemuksestani. Neulos jotenkin joustaa ikävästi eri tavalla kuin pul, ja sitä on sit liikaa jossain jne. Flanellin kanssa kiinnitettynä se oli tosi helppoa ommeltavaa. Lisäksi flanelli toimii nopeana, kosteutta levittävänä imuna, joten vaipan toimivuuden kannalta se on erinomainen valinta.


Peikkopulia riitti vielä, joten päätin kokeilla s-kokoista aio-vaippaa. vaikka se ei toimivuudeltaan vastaakaan l-kokoista, lähinnä käyttäjän reisien ohuuden vuoksi, on silläkin kannattajansa. Lainaamoissa on hyvä olla kokeilukappaleina sellaisiakin tuotteita, jotka eivät ihan joka lapsella toimi. Siispä nyt jo suorastaan tottuneena ompelijana tein s-kokoisen aio-vaipan. Läppäimua lyhensin aika paljon ja imumateriaalikin muistaakseni vaihtui. Ompelin kiinteäksi ainakin flanellia, mutta sisäpintana taisin käyttää babyfleeceä. Mulla on nty vain 50mm tarraa, joka on s-kokoiseen vaippaan turhan leveää. Säilyttääkseni notkeutta, päädyin tekemään vaipan ilman pesutarroja. Kuivaliinaneulos tarraa kiinni tarranauhaan, ja siksi päädyin toiseen sisäpintaan.


Yöllä mieitn vaippoja, ja keksin, että näihinhän voisi lisätä vuotosuojan maitokakan leviämisen estämiseksi. Niimpä aamulla selasin nettiä, ja löysin Kiedon sivuilta ohjeen vuotosuojallisen kuorivaipan ompeluun. Sieltä ideoita, ja toimeen. Otin pohajksi edelleen yhdityksen kaavan. Lisäsin vuotosuojan Kiedon ohjeen mukaisesti. Kiinteänä imuna edelleen koko vaipan alueella flanelli, sisäpintana kuivaliinaneulos. Tiimana ainakin pyyhefroteeta, läpässä flanellia ja jotain imevän tuntuista kierrätyspuuvillaa. Tuotos vaikuttaa aika leveältä, toivottavasti se pääsee testiin vielä tällä viikolla.



Tein vielä toisen version, johon kavensin peppuosastoa. Kiinteänä edelleen flanelli, tiimana kierrätysflanellia 3 kerrosta. Läppä kierrätysmateriaalia puretusta vaipasta, todennäköisesti bambua, hamppua tai niiden sekoitusta. Tää vaikuttaa paremmalta.  Jäin kuitenkin miettimään, että kaipaako vaippa lisäsäätötarraa, mutta sekin selviää testikäyttäjän toimesta. Katsotaan, kun testaaja saapuu maailmaan :)


Viimeisintä vaippaa ommellessani tein otin myös kuvat vaipan ompeluohjeeseen. Aikanaan ohje ja kaava tulevat Kestovaippayhdistyksen sivuille jakoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti